Panduan Penjagaan Rambut

Keadaan

Apabila selesai dengan syampu, gunakan perapi dalam gerakan mengusap - jika anda mempunyai rambut yang lebih lama, tumpukan pada hujung rambut dan bukannya kulit kepala. Ingatlah supaya lembut dengan langkah ini serta anda tidak mahu meregangkan dan merosakkan rambut yang basah dan baru dicuci. Biarkan kondisioner berehat di rambut selama satu minit sebelum membasuhnya.

Bilas akhir

Untuk bilas akhir, gunakan air yang sejuk seperti yang anda boleh berdiri kerana ini akan membantu menutup kutikula dan mengunci bersinar. Kecuali jika rambut anda SANGAT kotor, tidak perlu "Lather, Bilas, dan Ulangi." Proses ini, saya percaya, telah dibuat oleh pembuat syampu untuk menjual lebih banyak produk.
Akhirnya, YA, kebanyakan lelaki boleh mencuci rambut setiap hari tanpa kesan yang merosakkan. Hanya pastikan untuk memilih syampu dan perapi yang sesuai untuk jenis rambut anda. Sekiranya rambut anda berminyak, anda pastinya mahu mencuci setiap hari, manakala jika rambut dan kulit kepala anda kering, anda mungkin boleh melangkau hari antara pembasuhan. Yang berkata, menggunakan syampu dan perapi yang betul akan membolehkan anda syampu setiap hari tanpa mengira jenis rambut.